We zitten met een probleem, eentje van 9u per dag, en daar blijven we even bij stilstaan

Door Danielle Godderis-T'Jonck op 15 juni 2017, over deze onderwerpen: Welzijn
Belang van beweging

Uit een recente studie van Partena en Profacts blijkt dat de gemiddelde Vlaming meer dan 8 uur per dag zit. Erger nog: hij onderbreekt die lange zittijd veel te weinig. Bewegen is een van de componenten van een gezonde levensstijl, net als gezonde voeding en niet roken. Fulltime zitten is nefast voor de gezondheid, ook al doet men nog aan sport.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de Vlamingen in de toekomst meer wil bewegen en minder wil blijven zitten. Bij de personen met een zittend beroep loopt dat zelfs op tot 7 op de 10 mensen. Hun zittend werk neemt dan ook tot 75% van hun totale zittijd in beslag -de woon-werkritten en zitsessie op de canapé ’s avonds niet meegerekend.

Teveel en te lang ononderbroken zitten, dus. Een fataliteit? Niet echt, je levensstijl heb je natuurlijk ook zelf in handen. Neem de fiets voor woon-werkverkeer, gebruik de trap in plaats van de lift, probeer eens rechtstaand te vergaderen of te werken, doe bewegingsoefeningen aan je bureau. Haal een kop koffie in plaats van een hele kan, ga naar je collega toe om hem iets te vragen in plaats van te e-mailen, maak een avondwandeling en skip je avondje TV…Je hoeft niet meteen marathon te lopen om in beweging te zijn. Begin klein en bereik grote, duurzame resultaten. Meer bewegen en minder zitten leiden tot een fitter gevoel, tot een beter gewicht, tot minder stress en draagt bij tot je geluk.

De website www.ikziejewelzitten.be kan je heel goed helpen aan tips&tricks om op eenvoudige wijze en volgens jouw profiel meer beweging in je leven in te bouwen. Je kan je profiel uitzoeken via een eenvoudige test en je vervolgens inschrijven voor een gratis begeleidingsplan via e-mail of sms. Ik vulde deze online zittest die Partena en Vigez samen ontwikkelden. Ik kreeg “koala” als zitprofiel. De koala zit veel en beweegt niet zoveel. Daar komt verandering in: mijn stappenteller staat aan!

Doe ook deze zittest en stel vast welk je zitprofiel is:
Tijger? Je zit veel en je doet aan sport.
Koala? Je zit veel en doet weinig aan sport.
Stokstaartje? Je zit weinig en doet veel aan sport.
Pinguïn? Je zit weinig en je sport weinig?

Schrijf je in en ga ervoor!
www.ikziejewelzitten.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is