STOP DARMKANKER

Door Danielle Godderis-T'Jonck op 18 maart 2017, over deze onderwerpen: Welzijn


Vlaams volksvertegenwoordiger
Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA)
 

N-VA vraagt preventieve darmkankerscreening vanaf 50 jaar
Danielle Godderis-T’Jonck: meer Vlamingen moeten zich laten onderzoeken.
“Te weinig Vlamingen laten zich op darmkanker onderzoeken. Bovendien moet de screeningleeftijd vervroegd worden van 56 naar 50 jaar.” Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA). Het Vlaams parlementslid ondervroeg Vlaams minister Jo Vandeurzen over de resultaten van het lopende Vlaamse screeningprogramma. 
 
Maart is de Internationale Maand tegen Darmkanker. Elk jaar sterven er in Vlaanderen 2.000 mensen aan darmkanker.
Wie in Vlaanderen tussen 56 en 74 jaar is, krijgt een uitnodiging in de bus om zich vrijwillig en gratis te laten screenen op darmkanker. Amper een goede helft van de Vlamingen in de genoemde leeftijdsgroep gaat op die uitnodiging in. We scoren daarmee allesbehalve goed in vergelijking met Nederland, waar 72% van de doelgroep zich laat screenen.
Ongeveer 20.000 mensen krijgen ten gevolge van de screening elk jaar te horen dat er afwijkende waarden zijn vastgesteld. Maar slechts 3.686 hiervan gaat in op de uitnodiging voor een bijkomend onderzoek. Daardoor worden in Vlaanderen elk jaar 368 gevallen van darmkanker niet ontdekt en dus niet behandeld.
Specialisten vermoeden dat wie geen bijkomend onderzoek laat verrichten, of bang is voor het resultaat, of geen tijd heeft, of de ernst van de situatie niet inziet. 90 procent van hen hééft ook geen darmkanker. Maar de 10 procent die de ziekte wel heeft, laat hier -vaak letterlijk- de kans van zijn leven liggen om de ziekte tijdig te laten behandelen.
Uit onderzoek blijkt dat Vlamingen van Turkse en Oost-Europese origine zich minst van al laten screenen. Minister Jo Vandeurzen wil bij de Turkse en Oost-Europese gemeenschap in Vlaanderen een kwalitatief onderzoek laten uitvoeren om de redenen van niet-deelname aan de screening van zowel baarmoederhalskanker als dikkedarmkanker aan de weet te komen. Via telefonische interviews wil de minister de motieven in kaart brengen.  
Vanaf dit jaar zal Vandeurzen ook de deelnemers met afwijkend resultaat die nog geen vervolgonderzoek hebben laten uitvoeren, aanschrijven. 24 maanden na hun laatste onderzoek zullen ze een brief krijgen met de vraag om alsnog een dikkedarmonderzoek te laten uitvoeren. 
Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Danielle Godderis-T’Jonck moet minister Vandeurzen nog een stap verder gaan. “De minister moet niet enkel de deelname aan de screening op darmkanker zo snel mogelijk boven 60 procent krijgen, waardoor we onze achterstand op Nederland tenminste gedeeltelijk zouden goedmaken. Hij moet ook de screeningleeftijd vervroegen van 56 naar 50 jaar. Want hoe vroeger de diagnose kan worden gesteld, hoe vroeger met de behandeling kan worden gestart en hoe groter de kans op genezing is, besluit het Vlaams parlementslid.”
 
Voor bijkomende informatie kan u steeds contact opnemen met Danielle Godderis-T'Jonck Danielle.Godderis-TJonck [at] vlaamsparlement.be – 0477 91 97 16
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is