Op stage bij een sierteler

Door Danielle Godderis-T'Jonck op 15 september 2017, over deze onderwerpen: Landbouw en Visserij, Welzijn, West-Vlaanderen


Op dinsdag 12 september werd Danielle van harte verwelkomd door het echtpaar Decru-Leroy te Oostnieuwkerke voor een dagje stage in hun sierteeltbedrijf.
 
Dirk Decru nam in 1986 het ouderlijke bedrijf over. Aanvankelijk enkel gespecialiseerd in geraniums, breidde hij zijn assortiment uit met éénjarige tuinplanten en cyclamen.
Tot op heden is de bedrijfsoppervlakte uitgegroeid tot 20.000 m² verdeeld over 2 sites te Oostnieuwkerke en Westrozebeke.
Dirk en zijn echtgenote Griet hebben een vijftal vaste gemotiveerde medewerkers in dienst. Ze telen een uitgebreid assortiment kwaliteitsvolle (goed vertakte, stevige, compacte) planten. Zodoende kan de gespecialiseerde handel het hele jaar door bij hen terecht voor bloeiende planten voor huis of tuin.
20.000 m² plantjes, allemaal in een afzonderlijk potje en waarvan de helft in bloei staat, laten wel een stevige indruk achter.
Het mag gezegd, het sierteeltbedrijf is het grootste bedrijf in België dat gespecialiseerd is in de teelt van cyclamen in heel verschillende variëteiten en kleuren.
 
Terwijl Dirk druk in de weer was met het laden van een vrachtwagen verkoopklare cyclamen, gaf Griet een boeiende uitleg over de gang van zaken in het bedrijf.
De inkoop van piepkleine plantjes, het verpotten ervan,, het plaatsen en verplaatsen in de immense serres, het besproeien en bemesten in een eb- en vloedsysteem, het verzamelen in aangepaste verpakking volgens de wens van de klant en dan de uitvoer, zowel in binnenland als naar het buitenland. Indrukwekkend.
 
Ook de administratieve rompslomp kwam even te berde, evenals de regelgeving in de land- en tuinbouw die niet altijd gemakkelijk is. Griet breekt een lans voor meer communicatie tussen teler, regelgever en wetenschap.
 
Griet, maatschappelijk assistent van opleiding en dus zeer betrokken bij de zorg, en Dirk stellen hun bedrijf en zijn werking ter beschikking van de Groene Zorg. Regelmatig komen er jongeren (uit de bijzondere jeugdzorg) en onder begeleiding over de vloer om er gedurende 1 of meerdere dagen ter herbronnen. Een hele opdracht voor een bedrijf dat zeer intensief met sierteelt bezig is, maar Griet en Dirk nemen deze taak ook zeer ter harte waarvoor een dikke pluim!
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is