123 reclameborden langs onze autosnelwegen verwijderd op 5 jaar tijd

Door Danielle Godderis-T'Jonck op 27 januari 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Elke zichtbare vorm van communicatie langs snelwegen is bij wet verboden. Het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) controleert de naleving hiervan. Sedert 2010 werden langs onze snelwegen 123 reclameborden door AWV ambtshalve verwijderd. Dat antwoordde minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA).

Uitzonderingen
Het verbod op communicatie langs snelwegen kent evenwel enkele uitzonderingen, verduidelijkt parlementslid Godderis-T’Jonck: “Communicatie van gewestelijke overheden of sensibiliseringscampagnes zijn uiteraard wel toegestaan. Ook op gebouwen is publiciteit mogelijk mits men binnen de toegestane oppervlakte blijft en de publiciteit doelt op de activiteit uitgevoerd in het gebouw.”

Verwijderen bij overtreding
Bij het vaststellen van een overtreding neemt AWV altijd eerst formeel telefonisch contact op met de eigenaar van het publiciteitsbord. In de meeste gevallen verwijderen de eigenaars hun publiciteit na dit telefonisch contact. Vervolgens kan de territoriale afdeling van AWV ervoor kiezen een dossier op te starten en een proces-verbaal van vaststelling op te stellen. De afgelopen vier jaar werden zo in de Vlaamse provincies, provincie Vlaams-Brabant uitgezonderd, 268 dossiers opgemaakt. AWV verwijderde zelf 123 reclameborden. De meeste borden werden verwijderd in Oost-Vlaanderen (60), gevolgd door West-Vlaanderen (40), Antwerpen (14), Limburg (8) en Vlaams-Brabant (1).

Godderis-T’Jonck: “Als er zich nog problemen voordoen kan de Afdeling Juridische Dienst van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken dossiers overnemen voor gerechtelijke vervolging. Dit gebeurde uiteindelijk in slechts 14 gevallen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is